Stigmatisering


Over mensen met psychische aandoeningen bestaan veel vooroordelen. We noemen dit stigma, een krachtig negatief sociaal stempel dat de manier beïnvloedt waarop mensen zichzelf zien en gezien worden. Ze krijgen te maken met onbegrip, vooroordelen, buitensluiting en discriminatie. Dit zit vaak diep geworteld in onze samenleving. Geen wonder dat velen ervoor kiezen hun aandoening te verzwijgen.


Bijna de helft van mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Je vindt zelf dat je geen knip voor de neus waard bent vanwege je aandoening. Of je vindt vooroordelen van anderen over jou terecht. Als je je bewust bent van je eigen stigma’s kun je hieraan werken om dat te verbeteren en er minder last van te hebben. Het kan je zelfbeeld in gunstige zin bevorderen.


Postpartum psychische klachten
Als je bevallen bent en je hebt psychische klachten, dan heb je het dubbel zwaar. Je hebt niet alleen met een psychische aandoeningen te maken, maar ook het lichamelijk herstelproces heeft tijd nodig. Daardoor kan het een lang en moeizaam proces worden.


Van alle kanten worden 'goedbedoelde' opmerkingen geuit, zoals "dat je van je kindje moet genieten" of "dat je blij moet zijn met een gezond kindje". Dat zijn uitspraken die jou niet helpen. Integendeel. Je kunt dus te maken krijgen met veel onbegrip en vooroordelen van anderen. Hierdoor kan het herstelproces belemmerd worden en wordt het nog lastiger om de regie op je eigen leven weer terug te krijgen.


Probeer eens onder woorden te brengen wat die uitspraken met jou doen. Welke gevoelens en gedachten komen er bij jou omhoog? Vertel dit eens tegen degenen die dergelijke uitspraken doen.


Inmiddels is de documentaire 'Ze wist toch waar ze aan begon...?!' uit. Deze gaat over stigmatisering van pasbevallen moeders met psychische klachten.


Bron: Samen Sterk zonder Stigma