Mommy burnout

De zwangerschap is één groot circus van allerlei hormonen die overal invloed op hebben. Je merkt dat in de toename van je gewicht, alsmaar groeiende borsten, veranderingen aan de huid en niet te vergeten: je humeur!


Gedurende de zwangerschap maakt het lichaam steeds meer geslachtshormonen (progesteron) aan. Hierdoor ontstaat onder andere brandend maagzuur, bloedend tandvlees en obstipatie. Je hebt het allemaal te danken aan dit hormoon. Maar het is ook goed om te weten dat het de belangrijkste beschermer van je kindje is tijdens de zwangerschap. Door een plotselinge daling van dit hormoon vlak voor de bevalling, ontstaat een belangrijke bouwstof voor een ander hormoon: het stresshormoon cortisol.


Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren. Door die plotselinge daling van progesteron vlak voor de bevalling kunnen de bijnieren in een situatie komen waarin ze niet meer voldoende cortisol kunnen produceren. Dit noemen we bijnieruitputting en dit is een belangrijke oorzaak voor een hormonale disbalans, oftewel een mommy burn-out.

De kans hierop wordt groter wanneer er ook nog een stresssituatie ontstaat. Dit kan zowel interne stress (een continue actief immuunsysteem door verkeerde voeding) als externe stress zijn (emotionele problemen, hoge werkdruk, etc). De buffer van het stresshormoon raakt op en het lichaam kan zich er niet meer adequaat tegen verweren.


Het kan net het laatste zetje zijn richting een mommy burn-out.