Project MARIO


MARIO is een langlopende studie naar stemming en veerkracht: onderzoek naar kinderen van ouders met een stemmingsstoornis.


Wij zijn op zoek naar deelnemers!

Ben jij tussen de 10-25 jaar en heb je een ouder met een psychiatrische aandoening? Of heeft u een kind in de leeftijd van 10 t/m 25 jaar die een ouder heeft met een psychiatrische aandoening? Doe dan de MARIO-check op www.mario-project.nl!


Wat is MARIO?
MARIO (Mood and Resilience in Offspring) is een langlopend onderzoek dat zich richt op kinderen tussen de 10 en 25 jaar met een ouder met een stemmingsstoornis of andere psychiatrische problematiek. In 2017 hebben vijf onderzoekscentra de handen ineengeslagen om dit project op te starten: het VUmc (Amsterdam), Erasmus MC (Rotterdam), UMC Utrecht (Utrecht), UMCG (Groningen) en LUMC (Leiden). Daarnaast werkt MARIO samen met verschillende psychiatrische instellingen, kenniscentra en patiëntenverenigingen.


Doelen

Doel 1
De 'MARIO cohortstudie’ heeft als doel om beter te begrijpen waarom sommige kinderen van ouders met een stemmingsstoornis zelf ook stemmingsklachten krijgen en andere kinderen niet. Om hier achter te komen, worden er gedurende 4 jaar tijd verschillende biologische en psychologische metingen gedaan bij kinderen en ouders (met en zonder stemmingsproblemen) die eerder met de NESDA, Bipolar Genetics, OPPER, Image_AL en/of Bridge studie hebben meegedaan. Op deze manier hopen we erachter te komen welke factoren kinderen tegen een stemmingsstoornis kunnen beschermen.


Doel 2
Met doel 2 ‘de MARIO screeningstudie’ willen we stemmingsklachten bij kinderen van ouders met psychiatrische problemen beter en eerder herkennen. We hebben een korte vragenlijst ontwikkeld ‘de MARIO-check’, waarvan wij willen onderzoeken hoe goed deze signaleert of een kind wel of juist geen stemmingsklachten heeft. Hiervoor vragen we kinderen en ouders om de MARIO-check in te vullen en mee te doen aan een kort telefonisch interview. Dit duurt in totaal ongeveer 15-30 minuten. Alles kan vanuit huis en mensen hoeven niet naar een onderzoekslocatie te komen. Zoals hierboven staat zijn we hard op zoek naar deelnemers van 10-25 jaar met een ouder met psychiatrische problematiek.


Als u interesse heeft kunt u meer informatie vinden op onze website: www.mario-project.nl. U kunt ons ook mailen via MARIO-check@ggzingeest.nl.


Doel 3
Ten slotte willen we met doel 3 ‘de MARIO preventiestudie’ onderzoeken of we het ontstaan van een stemmingsstoornis bij kinderen van ouders met psychiatrische problemen kunnen voorkomen door het volgen van een online programma. Tijdens dit programma komen kinderen bijvoorbeeld meer te weten over stemmingsstoornissen en leren ze hoe ze beter kunnen omgaan met negatieve emoties.

Kortom, met de MARIO studie proberen we het ontstaan van stemmingsklachten bij kinderen van ouders met psychiatrische problematiek beter te begrijpen, herkennen en voorkomen. De resultaten van deze studie zullen hopelijk een positieve invloed hebben op het leven van honderdduizenden kinderen in Nederland.


Update april 2021

In juni 2020 zijn we gestart met de MARIO screeningstudie. Dankzij Stichting Me Mam, patiëntenverenigingen, diverse kenniscentra en GGZ-instellingen hebben inmiddels 33 kinderen meegedaan aan de MARIO screeningstudie. We zijn erg blij met dit resultaat, maar zoeken nog veel meer deelnemers; het is ons doel om in de komende jaren in totaal 1500 mensen de vragenlijst in te laten vullen.


Wie kunnen er meedoen?
· Kinderen van ouders met psychische klachten van 10 t/m 25 jaar


Wat houdt deelname in?

  • We vragen om één keer een korte online vragenlijst (de MARIO-check) in te vullen. Dit duurt ongeveer 5 minuten
  • Daarna nemen we, op een moment dat het de deelnemer goed uitkomt, een telefonisch interview af van ongeveer 30 minuten
  • Bij kinderen tot 16 jaar moeten ook ouders toestemming geven voor deelname
  • Bij kinderen tot 18 jaar vragen we ook een ouder om de MARIO-check in te vullen en mee te doen aan het telefonisch interview


Wil je meedoen of heb je kinderen die mee willen doen?
Ga naar onze website mario-project.nl, en meld je aan!


Bij vragen kun je contact met ons opnemen door te mailen naar mario-check@ggzingeest.nl.

Melany Horsfall, Projectcoördinator MARIO GGZinGeest
Stephanie van Eijl, Onderzoeksassistent MARIO-project Erasmus MC