VERSLAGEN BIJEENKOMSTEN JAARTRAJECT 'SAMEN BETER IN JE VEL'
Verslag online bijeenkomst 3: Impact op de omgeving | Donderdag 23 november 2023
De eerste vraag die aan de deelnemers wordt gesteld is: hoe zit jij vandaag in je energie? De ene moeder heeft slaapproblemen en is volop met haar herstel bezig, de andere moeder werkt deeltijd en leert hoe ze haar grenzen beter kan aangeven. Het is voor elke moeder anders.
De vraag welke impact de aandoening op anderen heeft gehad is ook heel divers. Niet elke moeder is open over haar klachten, simpelweg omdat er soms gewoon geen begrip is. En niet iedere moeder laat hulp toe, waardoor het voor de omgeving moeilijk is om de moeder te steunen.
Een moeder vertelt over het plan dat gemaakt was met familie en vrienden toen ze in een kraambedpsychose terecht was gekomen. Hierdoor kon zij en haar partner met een gerust hart slapen. Voor haar zus was het confronterend om te zien, omdat zij op dat moment zelf zwanger was. Ze was bezorgd, maar voor de moeder zelf werkte dat als een rode lap op een stier. Ze had wel een enorme steun aan haar partner. Hij heeft niet alleen de verzorging van hun kind overgenomen, maar bleef daarbij ook nog werken.
Eén van de ambassadeurs vertelt over haar eigen ervaring, namelijk dat haar man letterlijk heeft gezien hoe zijn vrouw een doodsstrijd voerde. Hij viel bijna flauw en kan er nu nog niet goed over praten.
Na de pauze gaan we in gesprek over de stelling "Wat er ook gebeurt, je familie zal er altijd voor je zijn". Eén van de ambassadeurs vertelt dat haar familie doet alsof er niets aan de hand is. Niet praten, niet aanstellen. Een moeder vult aan dat ze zichzelf niet kan zijn. En weer een andere moeder heeft veel steun aan haar schoonfamilie gehad. Ook vertelt een moeder dat vaak de intentie er wel is, maar dat het niet altijd goed overkomt.
De inzichten die moeders meenemen:
Verslag online bijeenkomst 2: Emoties en Gevoelens | Donderdag 2 november 2023
Aan het begin van de bijeenkomst hebben drie ambassadeurs en de deelnemende moeder zich kort aan elkar voorgesteld. Omdat de moeders zich veilig voelden, durfden ze zich kwetsbaar op te stellen.
Bij de vraag 'Wie heeft er net zo’n enorme rollercoaster aan emoties en gevoelens ervaren?' geeft een moeder aan dat ze dat een maand geleden nog had, tot aan suïcidale gedachten toe. Nu is ze veel stabieler en kon ze ook dagen ervaren waarin ze zich gelukkig voelde. Een andere moeder geeft aan dat ze dat net zo heeft ervaren, maar dat het bij haar na ongeveer een jaar beter werd. En weer een andere moeder geeft aan dat zij het eerste jaar ook zo heftig vond, waarschijnlijk ook door de hormonen die dan nog door haar lijf gierden.
Van de vier basisemoties zijn er drie heel negatief, maar ook die hebben een functie. Het is bescherming en geeft een bepaalde behoefte aan. 'Herken je het dat emoties ook een behoefte oproept? Dat je gehoord wil worden, dat je iets wil delen of dat je bijvoorbeeld een arm om je heen wil hebben?’ Een moeder reageert dat het voor haar ‘als een tweede natuur’ is. Dat alles in elkaar valt, ze herkent het. Midden in een emotie is het moeilijk om realistisch te zijn en om duidelijk te zijn in behoeftes en verlangen. Een ambassadeur haakt hier op in en geeft aan dat emoties, zoals huilen, soms ook zonder aanleiding kan komen. En soms kan het nodig zijn om ‘uit te huilen’.
Op de vraag ‘Hoe ga je om met je emoties?’ vertelt een moeder best extravert te zijn, terwijl haar man heel introvert is. Ze merkt dat ze sneller overprikkeld is en plant bewust tijd voor zichzelf in door bijvoorbeeld iemand even te laten oppassen. Ze heeft een nacht doorgebracht in een hotel en heeft daar intens van genoten. Het was een moment volledig voor haarzelf. Een andere moeder geeft aan het bijna niet meer aan te kunnen toen haar kindje wat slecht sliep en had hulp ingeschakeld. Uiteindelijk is ook daar een ritme in gekomen en kwam er weer rust.
Het moederschap en alle emoties die daarbij horen, wordt lang niet altijd realistisch voorgesteld. Maar laat je je emoties niet toe, dan kunnen mensen je ook niet helpen. Bij de emotie angst geven moeders aan dat de nachtmerries en enge beelden en gedachten naar voren kwamen. Er was vooral de angst dat er iets met je kindje zou kunnen gebeuren en de gedachte dat je zelf je kindje iets aan zou doen.
De reacties die moeders geven door de tegeltjeswijsheid 'Loslaten doe je door emoties toe te laten':
Welk inzicht neem je mee?
Verslag Bijeenkomst 1: Aangaan van een (volgende) zwangerschap | Donderdag 5 oktober 2023
Aan het begin van deze eerste bijeenkomst stellen de deelnemers zich kort voor door een antwoord te geven op de uitspraak: "Ik heb te maken, of te maken gehad, met een psychische aandoening en durf om die reden niet (weer) zwanger te raken".
Voor de ene moeder is het een vraag waarbij het duidelijk is dat ze nog in het verwerkingsproces van meegemaakte psychische problematiek zit. Deze uitspraak is voor haar nog geen vraag, omdat ze zelf vindt dat ze momenteel onvoldoende in staat is om voor haar kindje te zorgen. Een andere moeder wil geen volgende zwangerschap door lichamelijke problemen of door het feit dat het vanwege de leeftijd of gezinssituatie niet meer mogelijk of wenselijk is. En bij weer een andere moeder speelt de omgeving een rol in die zin dat een volgende zwangerschap wordt afgeraden. Niet alleen door de naaste familie, maar ook door de bedrijfsarts.
De moeders hebben zoveel met elkaar te bespreken dat er te weinig tijd is om alle sheets van de presentatie met elkaar door te nemen. Aan het einde van de bijeenkomst vragen we wat de moeders als inzicht meenemen naar huis. We krijgen antwoorden als:
"Ik voel me al zo begrepen en verbonden met deze moeders"
"Er is zoveel herkenning onderling"
"Dat elk huisje een eigen kruisje heeft, daar ben ik me nu meer bewust van"
"Omdat we er allemaal mee te maken hebben, is er meer aandacht voor"
"Ik heb zo het gevoel dat ik gehoord word"
"Ik ben niet alleen!"
Verslag Kick-off jaartraject 2023-2024 | Datum: 16 september 2023
Op zaterdag 16 september 2023 was de eerste live kick-off bijeenkomst voor moeders die met psychische klachten te maken hebben als gevolg van de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Het doel van de kick-off is om moeders live kennis te maken met elkaar voordat ze elkaar vooral tijdens de online bijeenkomsten zien.
De bijeenkomst was in het Beren restaurant in Houten. Moeders konden een introducee meenemen en kregen de eerste consumptie van Me Mam. Ze konden ons snel vinden, omdat we op de tafels roze hoeden hadden neergelegd die door de kleur erg opvielen. De aanwezige moeders vertelden vrijuit over hun eigen ervaringen, en er was veel herkenning onderling. Daarna was er nog tijd om vragen te stellen over het traject en werden de documentatiemappen uitgedeeld.
Reacties van twee moeders:
"Ik vond het intens, maar ook warm. Het schiep een band en bracht nu al herkenning. Dit zorgt wat mij betreft voor vertrouwen in elkaar en een warme start van het jaartraject."
"Tijdens de kick-off voelde ik me gelijk op mijn gemak. Het voelde gek genoeg een beetje als thuiskomen bij al deze lieve vrouwen die ook veel hebben meegemaakt. Er was ruimte om je verhaal te delen en er was veel herkenning. Ik heb het als heel prettig ervaren en zie al uit naar de volgende bijeenkomsten zowel online al live."
Kortom, de kick-off was een goede start van het jaartraject!
Hieronder staan enkele foto's van de kick-off (de deelnemende moeders staan onherkenbaar op de foto)
SAMENWERKINGSPARTNERS
Dit jaartraject wordt ondersteund door het Trimbos en Mentaal Vitaal. Tevens worden we door MIND genoemd in hun nieuwste themaspecial over hormonen.
Copyright 2023 © Alle rechten voorbehouden