VERSLAGEN BIJEENKOMSTEN 'SAMEN BETER IN JE VEL'

Onderstaande verslagen zijn van de live en online bijeenkomsten van de kick-off op zaterdag 14 september 2024 tot en met de afsluiting van het halfjaarlijkse traject op zaterdag 15 februari 2025.


Verslag online bijeenkomst 'Schaamte en schuldgevoelens' | Datum: 3 oktober 2024 | Tijd: 19.00-21.30 uur

De ambassadeur die presenteert geeft mee dat alles wat we hier vanavond vertellen onder ons blijft en dat het belangrijk is dat de moeders er niet alleen voor staan als ze zich na deze bijeenkomst niet goed voelen. Ze kunnen dan contact met Me Mam opnemen.


De moeders geven aan dat ze de kick-off bijeenkomst op zaterdag 14 september 2024 als fijn en warm hebben ervaren. Vandaag beginnen we met een voorstelronde waarbij elke moeder iets over zichzelf en haar achtergrond met psychische aandoeningen vertelt. We merken op dat de moeders op zoek zijn naar verbinding, begrepen willen worden, elkaar willen leren kennen en herkenning om de psychische klachten een plek te kunnen geven.


We bespreken het thema 'Schaamte en Schuldgevoelens'. De ambassadeur geeft de definitie van schaamte. Het is de angst om niet geaccepteerd te worden. Daardoor wil men sociale contracten of bepaalde gespreksonderwerpen vermijden.


Een moeder vertelt dat ze zich schaamt op haar werk, omdat ze vroeger meer prestatiegericht was en nu minder
en dat de collega's anders gewend zijn van haar. We stellen ons de vraag of dit al dan niet wordt geïnterpreteerd door haar eigen gevoel hierover. Een andere moeder ervaart schaamte om niet meer mee te kunnen, minder energie te hebben en niet echt meer te kunnen genieten. Ze vraagt zich af wat er met haar aan de hand is. Het gevoel van tekortschieten overheerst.


Het ervaren van schaamte is ook afhankelijk van welke persoon ze voor zich hebben. Het is de schaamte om de dingen die ze hebben meegemaakt tijdens het doormaken van een kraambedpsychose, ze worstelen met dat gevoel.


Een moeder vertelt dat haar familie haar niet ondersteunde, voelde zich niet geaccepteerd, werd niet begrepen en kreeg hun afkeuring. Andere moeders herkennen zichzelf hier in. Soms zijn moeders te streng voor zichzelf en krijgen te maken met een interne criticus. We merken op dat de mensen individualistischer zijn geworden. Mensen oordelen veel, maar kunnen niet weten wat de ander denkt.


Familie, vrienden en collega's vermijden soms het onderwerp, het wordt doodgezwegen. Andere mensen weten wat er is, maar weten niet hoe ze ermee moeten omgaan. Het gevolg voor sommige moeders is dat ze:

  • zich verstoppen voor de buitenwereld;
  • afwegen aan wie ze het vertellen;
  • hun problemen niet altijd vertellen.


Een moeder geeft mee dat ze met de jaren beseft dat er niks is om zich over te schamen, dat ze er altijd sterker uit komt en een ervaring rijker is. Een andere moeder ervaart angst en schaamte als ze eerlijk is en zegt dat ze zich niet goed voelt.


Soms kan het helpen op opener te zijn en erover te vertellen om eigen schaamte en taboes te doorbreken. De emotie schaamte kan ook aan de andere kant zijn, omdat de ander de vraag niet durft te stellen. Een moeder heeft de vraag of er een bepaalde aanleg is om een kraambedpsychose te krijgen, maar er is nog geen echte verklaring voor. Het overkomt je, je kan er niks aan doen. Er zijn moeders die zich er op hadden voorbereid en het toch hebben meegemaakt.

De ambassadeur geeft de definitie van schuldgevoelens: het besef van schuld te hebben. We gaan daarna in gesprek hierover.


Sommige moeders gaan sociale contacten uit de weg en nemen afstand. Mensen kunnen soms hele nare opmerkingen zeggen. Een moeder vertelt dat haar eigen familie haar een schuldgevoel aanpraat. Dan wordt het nog moeilijker om naar je eigen innerlijke stem te luisteren. Eigenlijk schiet dan de omgeving te kort. Er is een moeder die vroeger dacht dat iedereen positief was, maar heeft nu ervaren dat mensen niet altijd eerlijk zijn.


Een moeder voelt zich schuldig naar haar partner toe, omdat hij alle zorg van haar en de baby moest overnemen. Er is een moeder die samen met haar partner in therapie ging, omdat hij haar niet meer begreep. Het hielp om er beter mee om te gaan. De moeders geven mee dat we liever en zachter mogen zijn voor onszelf.


Soms willen we het anders, maar is het niet anders of kan het niet anders. Het loopt zoals het moet. We willen zo graag de taboes doorbreken, maar soms is er een gevoel van machteloosheid.


De laatste vragen van deze bijeenkomst zijn:

  1. Welk inzicht neem je mee?
  2. Hoe heb je de eerste online bijeenkomst ervaren?


De inzichten die er zijn:

  • Moeders ervaren herkenning en krijgen een ander invalshoek van hun problemen;
  • Ze voelen zich begrepen en zijn blij om hun verhaal kwijt te kunnen;
  • Het geeft een fijn gevoel er niet alleen voor te staan;
  • Er zijn veel dingen om mee om te gaan, het is intensiever en vermoeiender via het scherm en het kost meer energie dan live;
  • De verhalen raken ons allemaal;
  • Moeders voelen emotioneel met andere moeders mee. Ze leven mee met de ander en verwerken de heftigheid van de ervaring;
  • Ze nemen nieuwe inzichten van de ander mee;
  • Ze ervaren veel prikkels, krijgen best veel informatie;
  • Herstellen is hard werken;
  • Het is waardevol en fijn in een vertrouwde omgeving en veilig om te delen.


Het was een hele fijne eerste online bijeenkomst.


Verslag Kick-off | Datum: 14 september 2024


Op zaterdag 15 september 2024 was de live kick-off bijeenkomst voor moeders die met psychische klachten te maken hebben als gevolg van de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Het doel van de kick-off is om moeders live kennis te maken met elkaar voordat ze elkaar vooral tijdens de online bijeenkomsten zien.


De bijeenkomst was in het Van der Valk restaurant in Ridderkerk. Ze konden ons snel vinden, omdat we op de tafels roze hoeden hadden neergelegd die door de kleur erg opvielen. De aanwezige moeders vertelden over hun eigen ervaringen, er was veel herkenning onderling. 


In ieder geval was de sfeer prima, er kon gelachen worden en gehuild. Kortom, de kick-off was een goede start van het halfjaarlijkse traject!



SAMENWERKINGSPARTNERS

Dit jaartraject wordt ondersteund door het Trimbos en Mentaal Vitaal. Tevens worden we door MIND genoemd in hun nieuwste themaspecial over hormonen.